Οι οπαδοί του τένις και του σκουός, το γνωρίζουν καλά. Ίσως μάλιστα και να το έχουν δοκιμάσει. Κάποιοι από αυτούς, το λάτρεψαν κεραυνοβόλα, από την πρώτη τους κιόλας επαφή μαζί του, εγκαταλείποντας οποιοδήποτε άλλο σπορ υπήρχε μέχρι τότε στη ζωή τους. Σήμερα με παρουσία σε πέντε ηπείρους και σε ενενήντα χώρες στον κόσμο, το padel μετρά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας (FIP) περί τα 25 εκατομμύρια παίκτες σε παγκόσμιο επίπεδο, με το συνολικό ετήσιο τζίρο από την παγκόσμια αγορά των padel clubs να αγγίζει, για το 2023, τα 2 δις. ευρώ.
Στην αθλητική ατζέντα των Ελλήνων, μπήκε διστακτικά και χωρίς να κάνει ιδιαίτερη «φασαρία» το 2013, ωστόσο η φήμη του εκτοξεύτηκε κατά την περίοδο της καραντίνας και έκτοτε όχι απλά συντηρεί το γόητρό του αλλά προσελκύει και στα τερέν του, σταθερά, ολοένα και περισσότερους φανατικούς ακολούθους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό, με γρήγορους ρυθμούς αλλά και εθιστικό παιχνίδι που απαιτεί στρατηγική και απίστευτη επικοινωνία μεταξύ των παικτών.
Η τεράστια απήχηση του padel παγκοσμίως
«Πατέρας» του padel θεωρείται ο πλούσιος Μεξικανός επιχειρηματίας Enrique Corcuera, ο οποίος το 1969 στην προσπάθειά του να φτιάξει ένα γήπεδο σκουός στην πίσω αυλή του σπιτιού του, τροποποίησε έτσι το χώρο, καθ’ ότι περιορισμένων διαστάσεων, δημιουργώντας ένα περιφραγμένο γήπεδο, που έμοιαζε μεν με γήπεδο τένις αλλά ήταν πολύ μικρότερο σε διαστάσεις. Για ρακέτες δεν χρησιμοποίησε τις κλασικές ρακέτες του τένις αλλά τις ξύλινες με τις οποίες έπαιζε beach τένις όταν επισκεπτόταν την παραλία. Σκοπός του, σε καμία περίπτωση δεν ήταν να λανσάρει ένα καινούργιο παιχνίδι. Απέβλεπε αποκλειστικά και μόνο στο να διασκεδάσει ο ίδιος με την οικογένειά του και τους φίλους του και μάλιστα χωρίς καν να χρειαστεί να μετακινηθεί εκτός σπιτιού.
Λίγα χρόνια μετά, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’70, ένας Ισπανός φίλος του Corcuera έφερε το padel στην Ισπανία, φτιάχνοντας δύο σύγχρονα, για την εποχή, γήπεδα μέσα στο διάσημο Marbella Club. Σχεδόν παράλληλα εισήχθη το άθλημα και στην Αργεντινή, χώρα στην οποίο η δημοτικότητά του εκτοξεύθηκε απότομα το 1982, με την κατασκευή ενός τεράστιου κέντρου με οκτώ γήπεδα Padel στο Μπουένος Άιρες -σήμερα είναι το νούμερο ένα στη λίστα με τα δημοφιλέστερα αγωνίσματα στη χώρα. Λίγο αργότερα, η φήμη του επεκτάθηκε και στη γειτονική Ουρουγουάη, όπου το 1983 το Zorba Spa Resort στην Punta Del Este μετετράπη σε έναν εξαιρετικά ελκυστικό προορισμό για μερικούς από τους πλέον εξέχοντες παίκτες Padel του κόσμου.
Αναφορικά με τις χώρες της Ευρώπης, σήμερα, το padel θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα κυρίως στην Ισπανία αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία. Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 10% του πληθυσμού της Ισπανία, ασχολούνται με το padel, ενώ η χώρα φιλοξενεί 15.300 γήπεδα, σε σύνολο 40.000 παγκοσμίως, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Deloitte.
Μάλιστα, το 2005, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ των Padel and Association of Professional Players of Padel (AJPP) και του Spanish Feminine Association of Padel (AFEP) ξεκίνησε το Padel Pro Tour (PPT) που είναι και το πρώτο επίσημο, επαγγελματικό τουρνουά Padel στον κόσμο (αργότερα μετονομάστηκε σε World Padel Tour), ενώ έξι χρόνια αργότερα, δημιουργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, το UK Padel Federation που προέκυψε από την τεράστια δημοτικότητα του αθλήματος στην Costa del Sol στη νότια Ισπανία, σημείο επίσκεψης ενός σημαντικού αριθμού Βρετανών τουριστών.
Τί συμβαίνει στην Ελλάδα
Σήμερα η Ελλάδα μετρά ένα μεγάλο αριθμό padel clubs στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως στη Λάρισα, στην Πάτρα κ.α.