Όταν ένα άθλημα αποκτά παγκόσμιο ενδιαφέρον και πραγματοποιούνται διεθνή και παγκόσμια πρωταθλήματα, ο ανταγωνισμός μεταξύ των επαγγελματιών αθλητών αυξάνεται και εκεί ακριβώς μπαίνει ο παράγοντας του anti-doping.
Το paddle υπόκειται στους ίδιους κανονισμούς κατά του ντόπινγκ με άλλους αθλητικούς κλάδους. Αν και περιπτώσεις doping στο πάντελ δεν έχουν πάρει μεγάλη δημοσιότητα όπως γίνεται σε αθλήματα όπως η ποδηλασία ή ο στίβος, οι παίκτες του αθλήματος πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από τις διεθνείς και εθνικές τοπικές αρχές κατά του doping.
Παγκόσμιος Οργανισμός anti-doping
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) δημοσιεύει μια λίστα με απαγορευμένες ουσίες και μεθόδους, που ισχύουν για όλα τα αθλήματα, συμπεριλαμβανομένου του padel. Αυτή η λίστα ενημερώνεται τακτικά και περιλαμβάνει κατηγορίες όπως αναβολικά στεροειδή, πεπτιδικές ορμόνες, ορμονικούς και μεταβολικούς ρυθμιστές, διουρητικά, διεγερτικά, ναρκωτικά, κανναβινοειδή, γλυκοκορτικοειδή και β-αναστολείς.
Ελληνικός Οργανισμός anti-doping
Στην χώρα μας ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν., Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του doping είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή των ενεργειών καταπολέμησης του ντόπινγκ, συμπεριλαμβανομένου του padel.
Συνεργάζεται με κάθε αρμόδιο φορέα, αλλά και τις Αρχές στην καταπολέμηση του ντόπινγκ. Εκπροσωπεί την Ελλάδα στις αντίστοιχες επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο WADA και σε κάθε αρμόδιο διεθνή φορέα.
Ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός υγιούς αθλητικού περιβάλλοντος, μακριά από απαγορευμένες ουσίες, που θα δίνει τη δυνατότητα στους αθλητές να συναγωνίζονται επί ίσοις όροις.
Αυτό το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με την σωστή κατάρτιση προγράμματος ελέγχων, τυχαίων και στοχευμένων, εντός και εκτός αγώνων σε όλα τα αθλήματα.
Σε διεθνείς αγώνες πάντελ γίνονται κάποιοι έλεγχοι ντόπινγκ και έχουν βρεθεί και αθλητές θετικοί πράγμα που οδηγεί σε πειθαρχικές ποινές. Παρολαυτά δεν γίνονται επαρκείς έλεγχοι και στο επαγγελματικό σιρκουί, ένα μεγάλο μέρος των παικτών παραδέχεται ότι δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ.
Ωστόσο, με την ταχεία ανάπτυξη του αθλήματος και τις προσπάθειες που γίνονται να ενταχθεί στους Ολυμπιακούς αγώνες το πιο πιθανό είναι ότι ο αντιντόπινγκ έλεγχος θα αρχίζει να εφαρμόζεται με τη συχνότητα και τον τρόπο που πρέπει και στο padel όπως και στα άλλα αθλήματα.